fbpx

Reklam

Oxford Üniversitesi yeni Ebola aşısının denemelerine başladı

0

Dünyanın en köklü üniversitelerinden biri olan Oxford Üniversitesi yeni Ebola aşısı ile ilgili önemli bir gelişmeyi dünya ile paylaştı.

Yapılan açıklamalara göre AstraZeneca COVID-19 aşısına benzer bir yöntemle geliştirilen Ebola aşısının insanlar üzerindeki klinik denemeleri başladı. Uzmanlar aşının, dünyadaki tüm Ebola ölümlerinin ve salgınlarının çoğuna neden olan Zaire ve Sudan Ebola türleriyle mücadelede etkili olması için tasarlandığını ifade etti.

COVID-19 aşısının da geliştirilmesini sağlayan ekip, Ebola aşısının gönüllüler üzerinde test edilerek klinik denemelerin ilk aşamasının başladığını duyurdu. Buna ek olarak ekip, Zaire türündeki Ebola virüsü ile mücadelede aşıların hâlihazırda var olduğunu; ancak bu yeni aşının daha geniş bir erişime sahip olarak farklı türler üzerinde de etkili olacağını belirtti.

Oxford’dan Teresa Lambe de yaptığı açıklamlarda şunları söyledi: “Birçok ülkede hâlen Ebola salgınları ile karşılaşıyoruz. Birçok insanın, özellikle de sağlık çalışanlarının hayatları riske atılıyor. Bu yüzden de bu ‘yıkıcı’ hastalıkla mücadelede daha fazla aşıya ihtiyacımız var.”

Reklam

Sonuçlar 2022’de çıkacak

ChAdOx1 biEBOV isimli aşı, genetiği değiştirilmiş bir soğuk algınlığı virüsünün zayıflamış versiyonuna dayanarak bilim insanları tarafından oluşturuldu. Bu yöntem daha önce Oxford/ AstraZeneca COVID-19 aşısında da kullanılmış ve başarıyla sonuçlanmıştı.

Yetkililere göre denemelerin birinci aşaması, 18 ila 55 yaşları arasındaki 26 kişi üzerinde tek doz aşı ile yapılacak. Bunun ardından gönüllüler altı aylık bir süre boyunca izlenecek. 2022 yılının ikinci çeyreğinde de aşı ile ilgili sonuçlar belli olacak.

Politizasyon

Reklam

Bir Cevap Yazın

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmekMesajları Oku