ABD’deki araçlarda alkollü kullanımı engelleyen teknoloji zorunlu hale gelecek
ABD Başkanı Joe Biden’ın imzasını bekleyen yeni tasarı, elektrikli araçların benimsenmesini hızlandıracak birçok harcamayı içeriyor. Ancak tasarının otomotiv dünyasıyla ilgili kısmı bununla kısıtlı değil.
Kongre, yeni yasa ile trafik kazalarından kaynaklanan ölümleri de engellemeyi hedefliyor. Bu nedenle, Biden’ın imzalayacağı tasarıda, 2026 itibariyle yeni otomobillerin alkollü kişilerin araba kullanmasını imkansız hale getirecek bir teknolojiye sahip olmasını gerektiren bir madde bulunuyor. Böylece, trafik kazalarına bağlı ölümlerin en büyük nedenlerinden biri büyük ölçüde engellenmiş olacak.
Tasarıda yeni teknolojinin ne olacağı tam olarak belirtilmemiş. Maddede, söz konusu teknoloji için “bir motorlu taşıt sürücüsünün performansını pasif bir şekilde izleyerek, sürücünün alkollü olup olmadığını doğru bir şekilde belirleyecek” tanımı yapılmış. İlk olarak Ulaştırma Bakanlığı bu konudaki en iyi çözümü belirleyecek. Ardından, otomotiv devlerine araçlarını bu kurala uyumlu hale getirmeleri için süre tanınacak.
Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi’nin (NHTSA) yaptığı açıklamaya göre, ABD’de her yıl 10 bin civarında insan alkollü araç kullanımından kaynaklanan kazalar nedeniyle hayatını kaybediyor. Günümüzde alkollü araç kullanımını engelleyen teknolojiler yaygın bir şekilde kullanılıyor olsaydı, bunların çoğunun engellenmiş olabileceği düşünülüyor.
Tasarıda ayrıca, arabada çocuk unutma gibi olayların önüne geçmek için arka koltuk hatırlatıcısı gibi diğer güvenlik önlemleri de bulunuyor. Bunun yanı sıra, günümüzde birçok araçta sunulan otomatik acil durum freni ve şeritten ayrılma uyarısı gibi özelliklerin de zorunlu hale getirilmesi söz konusu.