fbpx

Reklam

Rus muhalif Aleksey Navalny’ın zehirlendiği kesinleşti

0

Alman hükümeti, Rus muhalif Aleksey Navalny’ın zehirlendiğinin 2 ayrı bağımsız laboratuvar tarafından daha doğrulandığını bildirdi.

Independent Türkçe’nin haberine göre, Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, yaptığı yazılı açıklamada, Rus muhalif Aleksey Navalny’dan alınan örneklere Fransa ve İsveç’teki bağımsız laboratuvarlarda toksikolojik testler yapıldığını ve Navalny’ın zehirlendiğinin bu laboratuvarlar tarafından teyit edildiğini kaydetti.

Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’nin ihlali

Bu olayın, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’nin (CWC) ciddi bir ihlali anlamına geldiğini vurgulayan Seibert, bu nedenle Alman hükümetinin Aleksey Navalny soruşturmasındaki kanıtların analizine Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgüt’nü (OPCW) de dahil ettiğini belirtti.

‘Rusya zehirlenme olayını açığa çıkarmalı’

Seibert, bu kapsamda, OPCW’nin de Navalny’dan numuneler aldığını ve OPCW’nin referans laboratuvarları tarafından incelenmeleri için gerekli adımları başlattığını aktardı. 

Reklam

Seibert, Rusya’ya Navalny’ın zehirlenme olayını açıklığa kavuşturması çağrısını da yineledi.

Rusya’nın Tomsk şehrinden Moskova’ya gitmek üzere 20 Ağustos’ta uçağa binen Navalny’ın uçuş esnasında fenalaşmasının ardından uçak Omsk şehrine iniş yapmıştı.

44 yaşındaki Navalny, 22 Ağustos’ta Omsk’tan özel bir uçakla tedavi için Berlin’deki Charite Hastanesi’ne nakledilmişti. Charite Hastanesi, Navalny’ın sağlık durumunun iyiye gittiğini ve komadan uyandırıldığını 7 Eylül’de bildirmişti.

Alman Hükümet Sözcüsü Seibert, 2 Eylül’de, Navalny’ın sinir hastalıklarıyla mücadelede kullanılan Noviçok grubuna ait bir kimyasal ile kesin olarak zehirlendiğinin tespit edildiğini açıklamıştı. Ülkedeki yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle bilinen Navalny, Kremlin yönetimine karşı protesto gösterileri düzenlemesi nedeniyle sık sık hapis cezasına çarptırılmıştı.

Abdülhamid TÜRK

Reklam

Bir Cevap Yazın

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmekMesajları Oku