fbpx

Reklam

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı: Baraj konusu ittifak düzenlemesiyle çözüldü

0

NTV canlı yayınında konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, “Bize göre erken seçim söylemini haklı gösterecek hiçbir emare yok. Erken seçim için bir sorun olacak, ona çare olarak üreteceksiniz. Bu muhalefetin bir söylemi. Onlar da bunun olmayacağını söyleye söyleye anladılar. Seçimler zamanında yapılacak, zaten başından beri biz bu konuda çok özenliyiz” dedi.

Yeni milletvekili hesaplama sistemine ilişkin bilgi veren Yazıcı şunları kaydetti:

Reklam

İttifak belli hedefler belli siyasi programlar çerçevesinde, siyasi partilerin tüzel kişiliklerini korumak için güç birlikleri yapmaları anlamına geliyor. İttifak içinde yer almanın en önemli sağladığı imkan, ittifakın toplam oyunun barajı geçmesi halinde baraj sorunu kalmıyor. Bu tüm partiler için böyle. Baraj konusu ittifak düzenlemesiyle çözüldü.
Haksızlığa da yol açtığını düşünerek rasyonel olması gerekçesiyle yeni bir düzenleme getirdik, milletvekili dağılımına ilişkin.
Yeni bir düzenleme değil aslında Türkiye’nin uyguladığı bir düzenleme. Mevcut 2018 uygulamasında ittifak oluşturan partilerin toplam oyu haksızlığa yol açabiliyordu.
En kıdemli hakim düzenlemesi, adam artık mesleğinin sonuna gelmiş, emekli olacak. Bu tür arkadaşlar seçim görevi de almak istemiyor artık. Kimi yerlerde böyle hakimler işi seçim müdürlerine bırakıyor. Birinci sınıfa ayrılmış olmak çok önemli bir şey.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi uygulamamız 4-5 yıla yaklaşıyor. Teklifin maddeleri arasında seçim yasakları yok. Seçim yasaklarına dair bir düzenleme yok. 298 sayılı kanunun seçimlerde başbakanın nasıl davranacağına ilişkin, isminin nasıl yer alacağına dair bir düzenleme var.
Vatandaş sırf seçimin sonucu değiştirmek için ikametini değiştiriyor. Seçmen olarak hareketlenmeyi engelleyici bir yöntem getirdik. Bunun da doğru olduğu kanısındayım.
Sandık kurullarına daha önceki seçimde en yüksek oy almış beş parti üye verebiliyor. Sandık kuruluna üye verebilme hakkı bulunan siyasi parti, bir başka partilinin üyesini verince bu soruna yol açıyor. Bu tartışmaları önlemek amacıyla onun ricasını alma koşuluyla, X partisin Y partisinin üyesini bildirebilir diye bir düzenleme getiriyoruz.
Politizasyon

Reklam

Bir Cevap Yazın

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmekMesajları Oku