fbpx

Reklam

ÖTV düzenlemesi otomotiv hisselerini nasıl etkiledi?

0

Bloomberg HT’nin oluşturduğu ve Borsa İstanbul’daki Ford Otosan, Tofaş, Otokar, Doğuş Otomotiv ve Anadolu Isuzu gibi şirketleri içeren BIST Otomotiv Endeksi, hafta başından bu yana BIST100’ün altına bir performans sergilerken ÖTV’deki matrah düzenlemesi sonrasında farkı kapadı.

BIST Otomotiv Endeksi, Ford Otosan ve Tofaş öncülüğünde çarşamba akşamı kapanışa göre yüzde 5’ten fazla yükseliş kaydetti.

Ford Otosan’ın hisseleri perşembe günü öğleden önce yüzde 6’ya yakın yükseliş kaydederken Tofaş’ın hisselerindeki yükseliş neredeyse yüzde 3’e ulaştı. Doğuş Otomotiv hisseleri ise yüzde 4’e yakın yükseldi.

Sıfır araçlar için ÖTV matrah limitleri değiştirildi

Reklam

Otomobil alımında uygulanacak matrah limitlerinin değiştirilmesine yönelik Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, Motor 1600 santimetre küp (cm3) geçmeyenler için yüzde 45, 50, 80 şeklinde üç farklı dilimde uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarına ara kademeler eklendi.

ÖTV matrahı 120 bin lirayı aşmayan otomobiller yüzde 45’lik vergi oranı diliminde yer alacak. 120 bin lirayı aşıp 150 bin liraya kadar olanlar yüzde 50’lik vergi diliminde değerlendirilecek.

ÖTV matrahı 150 bin lira ile 175 bin lira arasında olan araçlar için ise oran yüzde 60 olarak belirlendi. 175 bin lira ile 200 bin aralığında olan araçlar da yüzde 70 vergi oranı içinde yer alacak.

ÖTV Matrahları yüzde 25,9 – yüzde 34,1 arası güncellenirken, fiyatlara yansımasının yüzde 3,33-yüzde 16,67 arasında değişmesi bekleniyor.

Politizasyon

Reklam

Bir Cevap Yazın

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmekMesajları Oku