fbpx

Reklam

Küresel piyasalar Fed gününe kararsız başladı

0

Bu sabah Asya Pasifik hisse senetleri piyasaları Çin’den gayrimenkul endişesini artıran veriler gelmesi, yaklaşan Fed açıklamaları ve omikron varyantı sebebiyle karışık bir görünüm sergiliyor.

Japon Borsaları yükseliş kaydederken Çin CSI 300 geriledi. Hong Kong Hang Seng ise sınırlı yükselişte.

ABD borsalarında Salı günü yaşanan sert kayıpların ardından vadeliler hafif pozitif bir açılışa işaret ediyor. S&P 500 vadelileri %0,1 yukarıda.

Doların yükselişine Fed öncesi ara verilirken iki gündür yükselen Bloomberg Dolar Endeksi 1.187 seviyesinde yatay seyrediyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi %1,44’te.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın petrolde arz fazlasının yeniden yaşanacağı öngörüsüyle petrol fiyatları gerilerken ABD ham petrolün fiyatı yüzde 1’i aşan düşüşle 70 dolar altına indi. Altının onsu 1.770 dolardan alıcı buluyor.

Reklam

Tüm dikkatler Fed kararında

Küresel ekonomi için haftanın en önemli mesajlarının verileceği Fed faiz kararı ve Powell basın toplantısı bugün sırasıyla 22:00 ve 22:30’da gerçekleşecek. Fed’in varlık alım hızını azaltmasına ve 2022 için daha şahin bir duruş belirlemesine kesin gözüyle bakılıyor.

Bloomberg Economics’e göre Fed tapering hızını ayda 30 milyar dolara yükselterek martta net alımlara son verecek.

Bu toplantıda Fed üyelerinin ekonomik tahminlerini içeren ‘dot plot’ şemasının da açıklanması bekleniyor. Daha önce 2022’de medyan olarak faiz artışı görülmeyen dot plotta bu kez üç faiz artışı bekleniyor.

İki hafta önce Fed Başkanı Jerome Powell bankanın tapering temposunu yükseltmeyi düşünebileceğini söyleyerek piyasa aktörlerini şaşırtmıştı. O günden bugüne gelen veriler enflasyon baskısının arttığına işaret ederken Fed’in fiyat baskılarına yönelik “geçici” tanımlamasından resmen vazgeçmesi bekleniyor.

Politizasyon

Reklam

Bir Cevap Yazın

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmekMesajları Oku