Ford Otosan GM Yenigün: Romanya yatırımıyla ticari araçta ilk 5’e gireceğiz
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Otosan’ın Ford Romanya hisselerini almasını değerlendirdi.
Bloomberg HT’ye konuk olan Yenigün, yeni yatırımları ile yılda 950 bin adet araç üreteceklerini ve böylece ticari araç üreticileri arasında ilk 5’te yer alacaklarını söyledi.
Yenigün yeni yatırımları hakkında “Bu tarz başarılar çok yüzeysel ilişkilerle olmuyor. Burada Ford’un ve Koç’un uzun senelerdir süren esasen bir aile ilişkisi var. Ford Otosan kurulduğu günden itibaren üç tane konuya çok önem verdi. Bir tanesi ne yaparsak yapalım çok kaliteli yapacağız, ikincisi çok verimli olmamız lazım. Üçüncüsü, son dönemde çok konuştuğumuz değişime ayak uydurabilmemiz için esnek olmamız lazımdı. Bu üçlünün getirdiği bir başarılı aslında bu” dedi.
“Ticari araç dünyasında ilk 5 üreticiden biri haline geleceğiz”
Yenigün, son 2 yatırımları ile beraber ticari araç üretim kapasitesi olarak ilk 5’e girdiklerinin altını çizerek şunları söyledi:
Geçtiğimiz Mart ayında 2 milyar euroluk bir yatırım anons ettik. Paydaşımız Ford’un 1 tonluk araçlarda Volkswagen ile anlaşarak bu araçların üretimini de Türkiye’ye getirdik. Bu sayede Kocaeli fabrikasının kapasitesini son 20 yılda 4 katına çıkarmışken yani 450 bin civarına, yeni yatırımla 650 bin adete büyütmüş olacağız. bir yıl sonra da bugün Ford’un Romanya’daki en verimli tesislerinden biri olan fabrikasını devraldığımızı açıkladık. Orada 250 bin adetlik üretim kapasitesi, var ve Ford’un kendi segmentinde en başarılı aracı Puma’yı üretiyor. Oradaki 250 bini Kocaeli’ndeki 650 bin adetin üzerine koyunca, yılda 900 bin adet araç üretim kapasitesine ulaşıyoruz. Bu sayede ticari araç dünyasında ilk 5 üreticisinden biri haline geliyor. Bu hem bizim için hem de memleketimiz için çok büyük bir gelişmedir.
“2028 yılına kadar ödenecek bir mekanizma kurduk”
Satın almadaki ödeme koşulları hakkında da detaylı bilgi veren Yenigün, 2028 yılına kadar bir ödeme planı oluşturulduğunu söyleyerek performanslarını en üst düzeye çıkaracaklarını altını çizerek şöyle devam etti:
Satın alma rakamı olarak bilançolara yansıyacak, ödemenin tamamı yani 575 artı 140, 715 milyon Euro. Bunu ikiye bölmemizin bir anlamı var. Ortaklar olarak her iki tarafın da birbirini motive etmesi açısından böyle bir mekanizmayı uygun gördük. 575 milyon Euro önümüzdeki yıllarda peyderpey ödenecek. 2028 yılı geldiğinde ondan sonraki 5 yılı kapasite kullanım oranlarına bakarak, bu 140 milyon euronun ya tamamı ya da bir kısmı ödenecek tamamen performansa bağlı. Satın alan taraf Ford Otosan olduğu için performansımızı üst seviyeye çıkararak bir yandan daha fazla para ödenen konuma geçiyoruz gibi bir resim var ama bu tamamen esas önceliğimizi Romanya’daki fabrikanın en üst üretim yapmasını sağlayacak önlemleri almak için düşünülmüş bir şey.
“Temettü ödemeye devam edeceğiz”
Yenigün, yeni yatırımlarıyla birlikte karlılıklarında artış öngördüklerinin altını çizerek, “Halihazırda çalışan bir fabrika bizim yatırımlarımız için standart bir uygulamamız var. Ortaklarımızdan katma değer katkı almıyoruz. Bütün yatırımları kendi öz kaynağımız ve krediyle yapıyoruz. Çoğunlukla ürettiği ürünleri ihraç ettiği için kendini Euro bazında hedge ediyor aslında. Kredi almak istediğiniz zaman piyasanın çok altında uygun krediler bulamıyorsunuz. Kurduğumuz mekanizma bu aslında. Önümüzdeki dönem kesintiye uğratmadan temettü ödetmeye de devam edeceğiz. Bu yatırımı yaparken ortaklarımıza verdiğimiz söz bu. Romanya’yı da eklediğimizde karlılığımızda bir azalma değil tam tersine artış sağlayıp bir sıkıntı yaşamayacağımızı öngörüyoruz” dedi.
“Türkiye’deki ilk tesis olacak”
Yenigün son olarak, Ford’un bu sabah duyurduğu batarya yatırımının çok önemli bir gelişme olduğunu ve Türkiye’deki ilk tesis olacağının altını çizerek şunları söyledi:
Önümüzde enerji savaşları olacağınızı görüyoruz. Otomotiv sektörü çok ciddi bir elektrifikasyon süreci yaşıyor. Bunun nedeni iklim konusundaki öncelikler, biz çoğunlukla yeşil mutabakat çerçevesinde kendimizi organize ediyoruz. Bütün tesislerimizde yenilenebilir enerji kaynaklarını kullandığımızı söylemem lazım. Bütün üretimimizi elektrifikasyona kanalize ediyoruz. Aynı zamanda batarya tesisi yatırımlarımızla da önümüzdeki dönemin enerji ihtiyacını fosilden koparmak gibi gerek tesislerimizle gerekse ürünlerimizle planımız var. Ford’un bu sabah duyurduğu batarya yatırımı çok önemli. Türkiye’de ilk batarya üretim tesisi bu ve kapasite olarak da hiç küçümsenecek bir rakam değil. 45 ggwat saat yıllık kapasiteden bahsediliyor ki Avrupa ve dünya ölçeğinde çok ciddi bir rakam